La ruta de la memòria es presenta a diverses localitats: al Museu Comarcal de Berga el 6 de maig a les 19 h; el dijous 19 de maig a les 19 h al Museu de la Tècnica de Manresa; el 25 de maig a les 19 h a la Sala Vilà i Valentí de Sallent; i a més a més, se celebra la visita teatralitzada Els fets de Fígols de 1932 el dia 15 de maig a les 11 h a Sant Corneli.

Actes de celebració del 90è aniversari dels Fets de Fígols de 1932

Museu Mines de Cercs Sense categoria

Amb motiu de la commemoració dels 90 anys dels Fets de Fígols de 1932, l’Ajuntament de Berga i el Museu de les Mines de Cercs han treballat conjuntament per portar a Berga una exposició vinculada a la revolta de 1932 al Berguedà i al Bages, un fet històric clau per ambdues comarques.

L’exposició és 1932: Tres dies de revolta a Súria, i s’inaugura el 6 de maig amb la presència dels seus dos comissaris, Jordi Algué i Marc Rubí, després d’haver-se pogut veure a Súria fins al 27 de març. La inauguració de l’exposició també comptarà amb la presència de l’alcalde de Berga, Ivan Sánchez, i es podrà veure al Museu Comarcal de Berga fins al 25 de maig.

La ruta de la memòria

L’acte d’inauguració de l’exposició també servirà per presentar el projecte La ruta de la memòria. Es tracta d’una iniciativa ideada i liderada pel Museu de les Mines de Cercs que uneix les principals poblacions de la revolta del 1932. És un recorregut que pot fer-se a peu o en BTT –amb un traçat diferent per cada modalitat– i així resseguir els passos i localitats involucrades.

A la presentació hi intervindran representants de Rutes Pirineus, l’espai encarregat d’elaborar i desenvolupar el traçat de la ruta.

Visita teatralitzada Els Fets de Fígols de 1932

Per seguir amb els actes de commemoració i aprofitant el Dia Internacional dels Museus (DIM 2022), el Museu de les Mines de Cercs oferirà gratuïtament la visita teatralitzada Els Fets de Fígols de 1932 a càrrec de la companyia Tràfec-Teatre.

Avui en dia, els Fets de Fígols de 1932 encara ressonen com un record intens de la història de la mineria berguedana. Una revolta que va instaurar el comunisme llibertari a Fígols i que arribaria a diferents poblacions de les conques de l’Alt Llobregat i del Cardener, però que el govern de la república reprimiria de forma ràpida i contundent.

La visita ressegueix els passos de la insurrecció: les places i els carrers es convertiran en un gran escenari per entendre com van viure’s aquells set dies a la colònia. Els espais faran reviure als personatges i a les seves històries, que transportaran al visitant cap a una època on el pa pels fills es guanyava amb esforç, suor, i a vegades, la mort.

Activitats previstes

DIVENDRES 6 de MAIG
Museu Comarcal de Berga
19 h

Presentació de la ruta a càrrec de Rutes Pirineus
Inauguració de l’exposició 1932: Tres dies de revolta a Súria amb Jordi Algué i Marc Rubí

DIUMENGE 15 de MAIG
Colònia de Sant Corneli
11 h

Visita teatralitzada Els Fets de Fígols de 1932 a càrrec de Tràfec-Teatre

DIJOUS 19 de MAIG
Museu de la Tècnica de Manresa
19 h

Presentació de la ruta a càrrec de Rutes Pirineus
Xerrada Els Fets de Fígols de gener de 1932: revolució o insurrecció? amb Josep Quevedo

DIMECRES 25 de MAIG
Sala Vilà i Valentí de Sallent
19 h

Presentació de la ruta a càrrec de Rutes Pirineus
Xerrada 1932: La revolta de l’Alt Llobregat a Sallent amb Josep Carles Robert

Comparteix aquesta entrada