HISTÒRIA
de la colònia

L’aïllament respecte a qualsevol nucli urbà proper, la manca de comunicacions i la necessitat de tenir mà d’obra estable obligaren a J.E de Olano a construir habitatges i serveis bàsics per als miners.
L’empresari no va dubtar a aplicar en la seva explotació minera el model, ja plenament desenvolupat, de les colònies tèxtils, les quals ja funcionaven a la comarca del Berguedà i en altres llocs de Catalunya des de 1858. Proporcionant als miners i a les seves famílies habitatge i els serveis més indispensables (forn de pa, cantina, església i escola) s’aconseguí posar fi a l’absentisme laboral característic d’aquestes zones rurals i de muntanya on els miners, com en altres zones mineres de l’Estat espanyol, eren també pastors, ramaders i pagesos.
Museu de les Mines de Cercs dones de la Colonia Sant Corneli
El punt de partida fou el nucli de Sant Corneli, situat a 960 m d’alçada, on hi havia les primeres galeries i unes quantes edificacions: una petita església d’origen romànic dedicada a Sant Corneli, un molí fariner, uns quants habitatges dels miners i una cantina (botiga de queviures i productes de primera necessitat i vi), així com un petit grup d’habitatges al Serrat dels Bous, avui conegut com els “Tilos”.

El punt de partida
fou el nucli de Sant Corneli,
situat a 960 m d’alçada

A partir d’aquest primer nucli, Olano començà a projectar, amb l’ajuda del seu enginyer en cap, l’asturià Suárez del Villar, la colònia de Sant Corneli. Entre 1901 i 1904 va construir també la seva residència particular, allunyada de la colònia minera, però al peu de les mines, prop de l’estació del tren “Fígols-Les Mines” i del Santuari barroc de la Consolació.
Museu de les Mines de Cercs Plaça Sant Romà

Un dels edificis
més emblemàtics de les explotacions mineres

L’edifici, una torre historicista a manera de castell medieval, ha estat un dels edificis més emblemàtics de les explotacions mineres.

El 1918 i el 1920 s’inauguraren els edificis de serveis: l’economat, les oficines, el teatre- després cinema-, l’escola i la residència de les monges, avui seu central del museu. Aquest edifici, que acollia les aules, els menjadors dels alumnes i la residència de les monges, fou transformat l’any 1931 en el “Hogar del Minero” destinat a serveis i esbarjo (cafè, biblioteca, escola, habitatge del directiu, cinematògraf, barberia i sala de jocs i de reunions).


Aquestes mines
van ser explotades
fins l'any 1991

La colònia minera Sant Corneli, com les veïnes de Sant Josep i la Consolació, es va convertir en el nucli miner més important de Catalunya i en el centre d’explotació de les mines més extenses, situades en els termes municipals de Cercs, Fígols i Vallcebre; aquestes mines van ser explotades per l’empresa “Carbones de Berga,S.A” que fundada el 1911, es va mantenir activa fins l’any 1991.

MEMÒRIA
audiovisual

En aquest espai podreu veure una selecció de continguts audiovisuals sobre la història de la colònia.

Anys d'esforç

mirades mineres